Metaalindustrie: Oppervlaktebehandeling van metaal


  • Afzuigen van dampen van oppervlaktebehandeling
  • Stofafzuiging van oppervlaktebehandeling
  • Stofzuigen van de werkomgeving

Bij verchromen, vernikkelen, chemisch zwarten en andere oppervlaktebehandelingen worden vaak vloeistoffen of andere middelen gebruikt waarbij gedurende het proces schadelijke of irriterende dampen vrijkomen. Deze dampen dienen te worden afgezogen. Denk hierbij aan baden met vloeistof waarin producten worden behandeld. Deze baden worden voorzien van randafzuiging om (een deel) van de dampen direct af te zuigen. Daarnaast is voldoende ventilatie nodig om een gezond binnenklimaat te handhaven.

Bij andere oppervlaktebehandelingen zoals slijpen, stralen of polijsten, komt stof vrij. Dit kan in veel gevallen bij de bron, op het gereedschap en op de machine, worden afgezogen. Hiermee wordt blootstelling voorkomen en verspreiding van het stof naar de werkomgeving tegen gegaan. Een schonere en gezondere werkplek is het gevolg.
De werkomgeving kan verder met een stofzuigsysteem worden schoon gehouden waardoor de veiligheid en netheid worden bevorderd. Dit heeft tevens een positief effect op de productiviteit.

Bij het beschermen van metaal of bij het voorzien van een verf of coating kunnen afhankelijk van het gebruikte proces stof of damp en nevel vrijkomen.
Damp en nevel komt vrij bij "nat" lakken en spuiten. Dit gebeurt dan ook meestal in een spuitcabine of bij een afgezogen spuitwand. De dampen worden afgezogen en de verf en spuitnevel wordt opgevangen in vervangbare filters. Naast afzuiging is adembescherming bij deze werkzaamheden gebruikelijk.
Stof komt vrij bij processen als poedercoaten. De "overspray" bij het spuiten van de droge coatingpoeder wordt direct afgezogen met behulp van een afzuigwand of afgezogen cabine. Dit stof is zeer fijn en vaak zeer elektrostatisch geladen waardoor een hierop afgestemde afzuig- en filterinstallatie moet worden toegepast.

Aero adviseert voor elke vorm van oppervlaktebehandeling de juiste afzuiging.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op