Beton-, steen- en zand verwerkende industrie en bouw


  • Stofafzuiging in de beton/steen fabriek
  • Centraal stofzuigsysteem
  • Mobiele stofzuigers
  • Stofafzuiging handgereedschap
  • Stofafzuiging bij steenbewerking
  • Stofafzuiging in de bouw

Bij de fabricage van beton en stenen ontstaat bij diverse onderdelen in het proces stof. Dit stof is gezondheid gevaarlijk voor de medewerkers omdat het kwarts bevat. Het ontstaan van stof dient zoveel mogelijk te worden beperkt en waar dit niet mogelijk is, dient een adequate bronafzuiging te worden toegepast. De afzuigvoorziening dient te zijn uitgerust met hoogwaardige filters, die met name het fijnstof aandeel, daadwerkelijk filtert. Deze filters dienen bovendien geschikt te zijn voor de specifieke eisen, bijvoorbeeld op gebied van slijtage, die deze industrie met zich brengt.

Bronafzuiging

Directe bronafzuiging is vaak mogelijk op borstelmachines, trilmachines (trilkamers), weeg en doseerinstallaties, trommelmachines, lopende banden en silo's. Denk ook aan afzuiging van het doorslijpen van wapeningstaal of andere slijp- hak en breekwerkzaamheden en het schoonzuigen van mallen.

Afzuiging van handgereedschappen

Handgereedschappen kunnen vaak worden voorzien van speciale afzuigkappen waarmee een adequate bronafzuiging mogelijk is. Denk hierbij aan haakse slijpers, boormachines, diamantboren, hak- en beitelmachines en (vloer) schuurmachines.
Aero adviseert de beste oplossing en installaties hiervoor.

Mobiele stofzuigers en centrale stofzuigsystemen

Naast bronafzuiging blijft het noodzaak de fabriek regelmatig schoon te maken. Hiervoor worden mobiele stofzuigers en centrale stofzuigsystemen ingezet. Hiermee kunnen zowel de werkomgeving als de machines worden schoon gemaakt hetgeen de veiligheid voor de medewerkers en levensduur van machines ten goede komt. Stofzuigen is een beter alternatief voor het wegblazen van stof met perslucht; hiermee wordt immers enorm veel stof de lucht ingeblazen. Dit wordt dan juist weer ingeademd en bovendien slaat het stof op den duur weer overal in de fabriek neer met alle gevolgen van dien.

In de bouw worden werkzaamheden uitgevoerd waarbij veel stof vrijkomt: voegenfrezen, hakken of slijpen, sleuvenfrezen of hakken, diamant boorwerkzaamheden, schuren van wanden en vloeren, slijpen of hakken van steen. Voor de meeste van deze werkzaamheden worden handgereedschappen gebruikt. Handgereedschappen kunnen worden voorzien van speciale afzuigkappen waarmee een adequate bronafzuiging mogelijk is. Een mobiele stofzuiger of semi stationair opgesteld afzuigsysteem zorgt voor de afzuiging.
Dit systeem kan ook worden ingezet voor het schoon opleveren van de woning.
Aero levert stofzuigers en systemen die bestand zijn tegen het zware gebruik in de branche.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op