Stof- en dampafzuiging in de gipskamer


Aero heeft in samenwerking met de betrokken installateurs voor twee verschillende ziekenhuizen stof- en dampafzuiging in de gipskamers gerealiseerd.

Hoogvacuüm afzuigsysteem voor de gips zagen in Zwolle

Bij het project in Zwolle is een hoogvacuüm afzuigsysteem voor de gips zagen gerealiseerd.

Het project wordt in 2013 in gebruik genomen wanneer de bouw van het totale ziekenhuis gereed is.

Dit systeem bestaat uit een stofzuigaansluiting (klep) op de pendels waarop de gips zaag wordt aangesloten. Middels een drukknop op de pendel wordt de stofzuig unit geactiveerd en wordt een schuifklep in de zuigleiding geopend, zodat alleen de desbetreffende zaag wordt afgezogen. Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, wordt de stofzuigunit uitgeschakeld door een druk op de knop. De unit zuigt nog enkele seconden na zodat de zuigleiding tussen de pendel en de stofzuig unit leeg wordt gezogen en daarna schakelt de unit uit. De centrale stofzuigunit kan twee tot drie zagen gelijktijdig afzuigen.

De centrale stofzuiginstallatie is een semi stationaire unit welke in de naastgelegen ruimte is opgeteld. De unit bestaat uit een zijkanaalpomp en een automatisch gereinigd filter. Het stof wordt gefilterd door een sterfilter dat met persluchtpulsen automatisch wordt gereinigd. Hierdoor is een continue afzuigcapaciteit gewaarborgd. Het stof wordt verzameld in de opvangton onder de unit.

De schakelkast zorgt voor de automatische reiniging en heeft een keuzeschakelaar waarmee de dampafzuiging handmatig of automatisch start/stopt.

Laag vacuüm stof/damp afzuigsysteem en hoogvacuüm stofzuigsysteem in Rotterdam

Bij het project in Rotterdam heeft Aero de componenten geleverd voor zowel een laag vacuüm stof/damp afzuigsysteem als voor een hoogvacuüm stofzuigsysteem voor de gips zagen. Het systeem is door de installateur geïnstalleerd.

Het centrale hoogvacuüm stofzuigsysteem is ongeveer hetzelfde opgebouwd als het systeem in Zwolle. De centrale stofzuiginstallatie is in de technische ruimte op de 5e verdieping opgesteld terwijl de gipskamer zich op de begane vloer bevindt. De afstand tussen gipskamer en centrale unit bedraagt circa 100mtr. Hiervoor is een unit geleverd welke een extra hoge onderdruk kan leveren.

Het laag vacuüm stof- en dampafzuigsysteem bestaat uit 8 afzuigarmen Ø75mm welke in de gipskamer bij de bedden en het werkblad zijn aangebracht. Waardoor een optimale dampafzuiging plaats kan vinden. Met de armen wordt zowel zweefstof als damp afgezogen. Er is een inwendig gladde zuigleiding aangebracht tussen de afzuigarmen en de centrale afzuig/filterunit welke eveneens in de technische ruimte is opgesteld. De unit is voorzien van twee filterpatronen welke automatisch met persluchtpulsen worden gereinigd voor een continue afzuigcapaciteit. Het stof wordt verzameld in een opvangton onder de unit.

Beide systemen worden door het gebouw beheersysteem aangestuurd.

Het stofzuigsysteem sart/stopt automatisch wanneer de gipszagen van de ophanghaak worden genomen. Het laag vacuüm stof/damp afzuigsysteem is met een frequentie omvormer nauwkeurig ingeregeld op een afzuigcapaciteit die gelijk is aan de inblaascapaciteit van het luchtbehandelingssysteem waardoor een luchtbalans op de afdeling wordt bereikt.

Klik hier om naar de pagina 'Medische Sector' te gaan voor meer informatie.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op