Afzuigsysteem van rook van doorbranden van kunststof doek


Een bedrijf dat geosynthetisch doekmateriaal maakt voor toepassingen in weg- en waterbouw, infrastructuur en milieusector, heeft een laboratorium waar het materiaal wordt getest en ontwikkeld. Voor de testen wordt het synthetische materiaal “gesneden” met een soort “soldeerpistool”. De hete metalen voorzijde smelt/brandt feitelijk het materiaal door. Hierbij komt ongezonde rook vrij. Men wilde hiervoor graag een oplossing zodat de medewerkers hieraan niet langer werden blootgesteld.

De rook kan het beste bij de bron worden afgezogen zodat het niet langer wordt ingeademd door de medewerkers. Aangezien het te snijden materiaal op een grote tafel van circa 5x1 mtr wordt verwerkt, dient de bronafzuiging zeer flexibel te zijn.

Bronafzuiging

Als oplossing heeft Aero een bronafzuiging direct op het gereedschap gerealiseerd. Middels een hoogvacuüm afzuigunit, welke op het dak van de ruimte is opgesteld, wordt de rook met een flexibele slang Ø25mm bevestigd op het soldeerpistool direct bij de bron afgezogen. De rook wordt door de afzuigunit naar buiten geblazen.

Om de afzuiging praktisch te maken, werd een rail aan het plafond bevestigd met daarin rollers waaraan de slang is opgehangen zodat deze de bewegingen en posities van het pistool volgt. Ook werd een balancer toegepast om het gewicht van het pistool en de slang te verminderen.

Op bijgevoegde video’s is goed te zien wat het effect is van de afzuiging. De klant is zeer tevreden over het resultaat.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op