Afzuigsysteem van kunststof stans afval bij de productie van operatiedekens


Een bedrijf in de medische sector heeft ongeveer een jaar geleden geïnvesteerd in een productielijn van operatiedekens. Deze speciale dekens worden gebruikt tijdens de operatie van patiënten en worden met warme lucht opgeblazen om ervoor te zorgen dat de patiënt tijdens de operatie niet onderkoeld raakt. De dekens zijn vervaardigd van diverse lagen kunststof en er worden op vooraf bepaalde locaties in de dekens stukken uit gestanst zodat de patiënt op die plek toegankelijk is.

Afzuiging van onderdelen uit de productielijn

Aero heeft het afzuigsysteem gerealiseerd waarmee de uitgestanste stukken kunststof worden afgezogen uit de productielijn. De stansmachine is door de fabrikant voorzien van 3 afzuigaansluitingen bij het stansmes en het uitgestanste deel wordt door de machine uitgestoten. Er zijn flexibele slangen aangesloten op de afzuigaansluitingen en deze zijn aangesloten op de stalen zuigleiding. De zuigleiding is uitgevoerd in gladde buis met felsrand. De buisdelen en overige leiding componenten zijn met snelspanners gemonteerd. De afzuiginstallatie bestaat verder uit een speciale voorafscheider, een separator met roterende sluis en een patronenfilter. De separator zorgt ervoor dat de kunststof stansdelen worden afgescheiden uit de afgezogen lucht. Dit wordt gerealiseerd door een roterende luchtsluis met kamers waarin het materiaal binnenkomt. De roterende sluis draait langs een geperforeerde plaat waardoor afzuiging continue mogelijk is. Het kunststof materiaal wordt door de sluis meegenomen en onderin de separator drukloos uitgeworpen. De separator is op een frame geplaatst waaronder een Big Bag kan worden gehangen; hiermee wordt een grote opvangcapaciteit gerealiseerd.

Filtering van afgezogen lucht

De afzuiging wordt gerealiseerd met een automatisch reinigend patronenfilter met opgebouwde ventilator. De filterpatronen zorgen ervoor dat in de afgezogen lucht aanwezig stof wordt gefilterd zodat de lucht veilig in de ruimte kan worden gerecirculeerd. De filterpatronen worden automatisch, op drukverschil, gereinigd met persluchtpulsen.

De besturingskast is uitgerust met een frequentie omvormer waarmee de afzuiging naar behoefte kan worden ingesteld. Er is een bewaking opgenomen die continue registreert of er daadwerkelijk afzuiging bij de stansmachine plaatsvindt zodat problemen met verstoppingen worden voorkomen.

De installatie is reeds ruim een jaar in gebruik en functioneert zonder problemen tot tevredenheid van de operators.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op