Aero realiseert Afzuiging van kruidenstof bij een voedingsmiddelen producent in Drunen


Aero heeft bij een voedingsmiddelen producent onlangs een afzuiging gerealiseerd op de kruiden afdeling. Op deze afdeling is een zeer groot aantal verschillende kruiden aanwezig; deze worden afgewogen als voorbereiding om elders bij de voedselproductie te worden toegevoegd.

Afzuiging bij de bron door middel van een flexibele afzuigarm

Bij het doseren, tijdens het afwegen van de kruiden in een bak op een zeer nauwkeurige weegschaal, ontstaat fijnstof dat wordt ingeademd door de medewerkers en dat zich verspreid door de afdeling. Dit is niet wenselijk in een voedingsmiddelen omgeving en hiervoor diende derhalve een oplossing te worden gerealiseerd. In overleg met de klant is gekozen voor afzuiging bij de bron door middel van een flexibele afzuigarm. Deze wordt bij het afwegen gepositioneerd zodat het stof dat ontstaat direct wordt afgezogen. Omdat het om relatief weinig stof gaat, is er gekozen voor een vervangbaar filter waarmee het stof wordt gefilterd, alvorens de lucht naar buiten wordt afgezogen met een op het dak opgestelde ventilator.

Gehele afzuiging geaard en vonkvrij uitgevoerd

Omdat het stof van sommige kruiden mogelijk explosiegevaarlijk is, is de gehele afzuiging geaard en vonkvrij uitgevoerd waardoor de kans op een stofexplosie wordt gereduceerd. De afzuigarm is geschikt voor toepassing in Atex zone 1/21 en 2/22 door gebruik van statische elektriciteit geleidende slang en een roestvast stalen (vonkvrije) afzuigmond. Het filter is eveneens geschikt voor Atex zone 1/21 en 2/22 doordat antistatisch filtermateriaal en aarding is toegepast.

De ventilator is buiten opgesteld en heeft een motor buiten de luchtstroom. Door toepassing van geluiddempers op inlaat en uitlaat is de afzuiging zeer geluidsarm. Er is ruim voldoende afzuigcapaciteit beschikbaar: de klant heeft de regelschuif op de afzuiging momenteel voor meer dan de helft dicht omdat de afzuiging anders te sterk is. De medewerksters zijn zeer tevreden over de afzuiging en kunnen dat merken aan de sterk verminderde vervuiling van de afdeling waardoor minder schoonmaaktijd besteed hoeft te worden.

Lees hier meer over producten voor afzuiging.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op