Dampafzuiging van schoonmaakmiddel in de inktkeuken van een dagbladen drukkerij


Bij een grote landelijke dagbladen drukkerij in Amsterdam had men problemen met de luchtkwaliteit in de inktkeuken. In de inktkeuken worden de onderdelen van de drukpersen schoon gemaakt met een schoonmaakmiddel dat oplosmiddelen bevat. Hierbij komen de dampen van de oplosmiddelen vrij en hierdoor werden de medewerkers aan een hoge concentratie oplosmiddelen blootgesteld. Men heeft Aero benaderd om het probleem op te lossen.

Bronafzuiging hoge concentratie oplosmiddelen

In overleg is bepaald dat de dampen die van de onderdelen van de drukpersen komen het beste direct bij de bron konden worden afgezogen.

Dit is gerealiseerd met op maat gemaakt afzuigwanden voorzien van zijwanden en een luifel. Er zijn door Aero twee afzuigsystemen gerealiseerd: één voor de handmatige reiniging en één voor de machinale reiniging.

De verrijdbare schoonmaaktafels waar de onderdelen van de drukpersen met de hand wordt gereinigd, worden voor de afzuigwanden geplaatst. De afzuigwand zorgt voor een flinke luchtstroom van achter de medewerker richting de wand. De dampen worden direct afgezogen en de medewerker staat in frisse lucht.

Er zijn daarnaast twee machinale schoonmaak werkplekken. Hier worden de onderdelen van de drukpers in de schoonmaakmachines geplaatst welke vervolgens hun reinigende werk doen. Hierbij komt flink wat damp vrij en dit mag niet in de ruimte terechtkomen. Beide machines zijn vast opgesteld voor afzuigwanden en de dampen worden direct en zeer effectief afgezogen zoals op de opname is te zien.

Bekijk hier de video

Explosie beveiligde centrifugaal ventilator

De afzuigwanden zijn aangesloten op een buiten op het dak opgestelde centrifugaal ventilator welke in explosie beveiligde uitvoering is gemaakt. De dampen worden buiten afgeblazen.

De klant is zeer te spreken over het resultaat en de luchtkwaliteit is aanzienlijk verbeterd.

Lees hier ook het nieuwsartikel van Persgroep Printing
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op