Spanen afzuigsysteem bij kunststof contactlenzen fabricage


Bij de fabricage van kunststof contactlenzen komen spanen vrij. Aangezien bij het maken van contactlenzen een hoge nauwkeurigheid noodzakelijk en reinheid gewenst is, dienen de spanen direct te worden afgezogen. De productiemachines zijn daarom uitgerust met een afzuigmond welke direct bij het verspanende gereedschap is gepositioneerd.

Centraal afzuigsysteem voor kunststof spanen

Eén van Nederland ’s contactlens producenten heeft onlangs een schitterende nieuwe locatie betrokken. Aero heeft daar een centraal afzuigsysteem gerealiseerd waarmee de kunststof spanen op de productiemachines worden afgezogen. Het systeem is qua capaciteit en zuigkracht precies afgestemd op de behoefte door toepassing van twee ventilatoren welke worden bestuurd door frequentieomvormers. Hierdoor is een zeer efficiënt en energiezuinig afzuigsysteem gerealiseerd dat niet meer energie verbruikt dat noodzakelijk; dit past in de visie van de klant die het gehele gebouw uiterst energie efficiënt heeft laten uitvoeren.

Het afzuigsysteem is zowel voor de huidige situatie als voor de toekomst, waarin een aanzienlijke uitbreiding van productiecapaciteit wordt voorzien, uitgevoerd met voldoende capaciteit door toepassing van twee ventilatoren hetgeen tevens fungeert als reserve/back up. In de onwaarschijnlijke situatie dat één van beide ventilatoren kapot zou gaan, kan de tweede ventilator ervoor zorgen dat er geen productieverlies optreedt.

Monitoring via het internet

Het systeem wordt bestuurd en gecontroleerd met een BR Controls besturingskast waarmee de gebruiker diverse belangrijke parameters continue kan monitoren en desgewenst aanpassen; dit alles via een netwerk/internet aansluiting.

Uitgevoerd conform Atex wetgeving

Omdat het stof van het gebruikte kunststof materiaal potentieel explosiegevaarlijk kan zijn, is de complete afzuiginstallatie uitgevoerd conform Atex wetgeving. Dit betekent onder andere dat het complete zuigleidingsysteem geaard is uitgevoerd en dat alle onderdelen van de afzuiginstallatie geaard zijn en geen vonken kunnen veroorzaken. Bovendien is het filter voorzien van een explosie ontlastpaneel en een terugslagklep. De installatie is zonder een enkele aanmerking goedgekeurd door een onafhankelijk bedrijf (Inburex).

Aero is bijzonder trots op deze bijzondere en volledig klant specifieke afzuiginstallatie welke vooralsnog zonder noemenswaardige problemen functioneert.
Meer informatie nodig of een advies op maat?


Neem contact met ons op